Ecoturisme al Delta de l’Ebre: descobreix els seus espais protegits i reserves naturals

ag. 2023

L’ecoturisme al Delta de l’Ebre permet conèixer els meravellosos paisatges d’aquesta regió preservant el planeta. L’ecoturisme és un concepte turístic que se centra en descobrir i preservar la naturalesa, alhora que educa als turistes en el respecte a la naturalesa, la importància de la cultura i, en alguns casos, la restauració dels ecosistemes.

Reconegut el 27 de setembre de 2016 per l’associació internacional Global Green Destinations com una de les 100 millors destinacions turístiques ecològiques, el Delta de l’Ebre es defineix com el destí ecoturístic perfecte.

Ecoturisme al Delta de l’Ebre: un ecosistema únic

El Delta de l’Ebre és la desembocadura del riu Ebre, un dels rius més emblemàtics d’Espanya, a la mar Mediterrània.

L’ecosistema de la regió del Delta de l’Ebre és molt humit, de fet, és el lloc més humit de Catalunya i un dels més famosos del Mediterrani occidental. Aquesta humitat afavoreix la biodiversitat i les espècies de la regió.

De fet, la mescla de les dues aigües (dolç i salada) afavoreix la nidificació de moltes espècies d’ocells, especialment en la llacuna de la Alfacada. El Delta de l’Ebre és també una Zona d’Especial Protecció per als Ocells.

Les diferents espècies d’ocells que es poden veure al Delta de l’Ebre

Calamón comú: també conegut com a Escórpora Sultanera, aquesta espècie pertany a la família Rallidae. Mesura entre 38 i 50 cm i pot pesar entre 500 g i 1,5 kg. El seu plomatge és blau fosc i negre, i les seves potes i escaig són vermells. Està inclosa en el primer apèndix de la Directiva d’Ocells de la Unió Europea, cosa que significa que és una espècie bastant estranya que hem de protegir.

El zampullín comú: espècie d’ocell aquàtic de la família Podicipedidae, és l’ocell més petit de la família. A l’estiu, el seu plomatge és molt fosc, gairebé negre, però a l’hivern és molt clar. Presenta taques castanyes a la gola, les galtes i els costats del coll. Aquesta espècie nia en 35 països europeus, amb unes 81.000 parelles.

Cigüeñuela comú: aquesta espècie d’ocell pertany a la família Recurvirostridae. Mesura uns 40 cm i pes entre 160 i 200 grams. Té llargues potes rosades i plomatge blanc. Igual que la sultana, la cigüeñuela comú també és una espècie protegida, ja que figura en l’Annex I de la Directiva d’Ocells de la Unió Europea.

Bitó comú: aquest ocell és una espècie de garsa reproductora i migratòria de la família Ardeidae. És la més petita de les garses europees i es considera una espècie amenaçada a escala europea, en particular a causa de la pèrdua o degradació dels aiguamolls. Es reconeix per la seva petita grandària, el seu color groc pallós i el seu dors negre.

Aquesta llista de 4 ocells és només una ínfima part de les espècies que pots descobrir en un viatge d’ecoturisme al Delta de l’Ebre. Com hauràs observat, 3 de les 4 espècies estan protegides a Europa a causa de la seva raresa. Per això, la regió fa de la protecció del seu entorn i de la seva supervivència una qüestió d’honor, tancant a vegades els llocs de nidificació fins que finalitza la temporada de cria.

Activitats d’ecoturisme al Delta de l’Ebre

Activitats d’oci

En la darrera entrada de blog, compartim amb vosaltres les millors rutes de senderisme i cicloturisme per a realitzar al Delta de l’Ebre. T’animem a descobrir-ho si encara no ho has fet. Trobaràs rutes fàcils que et permetran observar els paisatges i les espècies emblemàtiques de la regió preservant el planeta.

Si t’ agraden els esports nàutics, aquesta regió és la destinació dels teus somnis! Pots practicar caiac al riu Ebre. Aquesta activitat d’ecoturisme al Delta de l’Ebre és segura tant per a la flora com per a la fauna, i et permetrà conèixer llocs als quals és impossible accedir a peu, fent que la teva experiència sigui totalment nova i única. També podràs practicar kitesurf o windsurf, ja que en aquesta regió bufen bons vents i hi ha especialistes que t’ajudaran a gaudir d’aquesta experiència única i inoblidable.

Activitats educatives

Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre

Aquest museu de Deltebre t’acostarà a l’especial món del Delta de l’Ebre i al seu funcionament, respectant la naturalesa i la cultura.

Casa d’Assot

La Casa d’Assot és un lloc emblemàtic del Delta de l’Ebre. Compta amb exposicions permanents dedicades exclusivament a les llacunes del Delta de l’Ebre. També presenta les espècies d’ocells més comuns del Delta de l’Ebre. Això et permetrà comprendre la complexitat dels ecosistemes.

L’ecoturisme al Delta de l’Ebre és una experiència rejovenidora, ja que et permetrà descobrir rics paisatges i una gran varietat d’espècies.

Si t’agrada la naturalesa i les activitats a l’aire lliure, aquest és el teu destí. La naturalesa d’aquest indret de pau és exuberant, impressionant i paradisíaca, només faltes tu.

Si vols descobrir aquesta fabulosa regió, estarem encantats de rebre’t durant la teva estada al nostre hotel.

No dubtis en posar-se en contacte amb nosaltres per a més informació.

¡OFERTA! 1 nit gratuïta durant els mesos d'estiu

Vols gaudir d’un estiu únic i inoblidable? A l’Hotel Rull t’ho posem molt fàcil: durant els mesos de juliol i agost, queda’t 4 nits i paga’n només 3!

Reservar ara

You have Successfully Subscribed!